sâmbătă, 3 mai 2008

Le temps passe....

Inca din antichitate au existat doua conceptii cu privire la timp.
Cea mai cunoscuta dintre ele a fost gandirea greceasca antica care a dezvoltat o intelegere a timpului bazata pe masurare si cuantificare. Chiar si cele mai primitive popoare au studiat anotimpurile si au intocmit calendare bazate pe observatiile lor asupra soarelui, luni si stelelor. Greci au promovat o intelegere mecanica a timpului, masurat secvential in parti egale. Timpul inteles astfel se numeste timp chronos. Gandirea aceasta a fost promovata de-a lungul timplui iar in zilele noastre marea majoritate a oamenilor nu cunosc altceva decat timpul chronos. De exemplu fizica invatata la scoala intelege ziua ca pe un interval uniform si masurabil format din douzeci si patru de ore, fiecare dintre ele fiind determinata de timpul necesar pamantului pentru a se invarti in jurul axei sale.
A doua intelegere a timpului a fost bazata pe gandirea evreiasca antica care folosea timpul chairos. Termenul se refera la calitatea timpului, la valoarea lui de utilitate. Mai exact, chairos se refera la "implinirea timpului". El nu poate fi masurat. Nu este egal. Nu este secvential. Este unic. Abia in sec. XX stiinta a inceput sa inteleaga timpul din perspectiva chairos, in urma cercetarilor efectuate de fizicianul evreu Albert Einstein. Conform lui Einstein, timpul apartine lumii la fel de mult ca spatiul. Timpul este influentat de greutate intocmai ca orice alt lucru. La viteza luminii spatiul colapseaza, iar timpul tinde spre infinit. Asadar timpul nu este fix, ci relativ.
Rezumand toate aceste lucruri, atunci cand spunem "Am stat la o petrecere doua ore", facem o afirmatie ce implica timpul chronos. Daca spunem "Am avut un timp placut la petrecere" facem o afirmatie ce implica timpul chairos.

4 comentarii:

  1. hmmm..si uite ca am mai invatat ceva!habar nu aveam de chestiile astea...cred ca ar trebui sa-ti multumesc ca ai facut un astfel de post care mi-a hranit "intelectul" :)
    deci...Multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. thnx! :) si...have a great time were you go.eu o sa fiu aici ...;)

    RăspundețiȘtergere
  3. he,he,he!! ma bucur ca ti-a placut recomandarea mea (Zebre).eu's tare mandra de ei, mai ales ca solista e de la mn din oras :D:D.
    cat despre the killers...well, i love them!! ii stiu de haaaaat,ceva vreme.:)

    RăspundețiȘtergere