luni, 26 mai 2008

Recomandari de formatare a textului

1) Lăsaţi un spaţiu după fiecare semn de punctuaţie şi nu înaintea lui; deci, nu "Eu cred.Dar tac.", nici "Eu cred . Dar tac.",ci "Eu cred. Dar tac.". Nu "Exemplu:cutare", ci "Exemplu: cutare" sau "Exemplu : cutare". Nu "Hei!Vino!", ci "Hei! Vino!". Nu "1)Ionescu; 2)Cutărescu", ci "1) Ionescu; 2) Cutărescu", nu "Exemplu(ceva)exemplu", ci "Exemplu (ceva) exemplu".
 a) Lăsaţi un spaţiu după punct (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1.Cuvînt2.", ci "Cuvînt1. Cuvînt2.".
 b) Lăsaţi un spaţiu după virgulă (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1,cuvînt2.", ci "Cuvînt1, cuvînt2.".
 c) Lăsaţi un spaţiu după două puncte (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1:cuvînt2.", ci "Cuvînt1: cuvînt2.".
 d) Lăsaţi un spaţiu după punct şi virgulă (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1;cuvînt2.", ci "Cuvînt1; cuvînt2.".
 e) Lăsaţi un spaţiu după semnul exclamării (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1!Cuvînt2.", ci "Cuvînt1! Cuvînt2.".
 f) Lăsaţi un spaţiu după semnul întrebării (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1?Cuvînt2.", ci "Cuvînt1? Cuvînt2.".

2) Lăsaţi un spaţiu înainte de paranteză deschisă şi, la fel, unul după paranteză închisă (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1(cuvînt2)cuvînt3", ci: "Cuvînt1 (cuvînt2) cuvînt3".

3) Dacă folosiţi cratima (-) ca linioară de spaţiu, lăsaţi un spaţiu înainte şi după. Deci, nu: "Eu cred-poate greşesc-că tu...", ci "Eu cred - poate greşesc - că tu...". Adevărata linioară de spaţiu (-), pentru cei foarte exigenţi, se obţine (în Word), tastînd Alt+0150 (pe cifrele de la calculatorul tastaturii).

4) Când folosiţi ghilimelele, lăsaţi un spaţiu înainte de a le deschide şi unul după ce le închideţi. Corect este: «cuvânt1 "text aici" cuvânt2» şi nu este corect: «cuvânt1 " text aici " cuvânt2»

5) Punctele de suspensie sunt 3: ... Deci, nu "Cred că tu...........", ci "Cred că tu...". Ca şi după celelalte semne de punctuaţie, şi după punctele de suspensie se lasă un spaţiu, nu înaintea lor. Deci, nu: "Cred că...Dar mai bine tac.", nici "Cred că ... Dar mai bine tac.", ci "Cred că... Dar mai bine tac."

6) Prescurtarea corectă de la "domnul' este "dl" (fără punct), iar de la "doamna", "d-na".

7) Nu folosiţi nejustificat bara oblică /. Ea semnifică fie alternativa: "bărbaţi şi/sau femei", fie distribuţia: "50.000 de lei/zi". E, de asemenea, utilă în separarea versurilor citate în rînduri continue: "A fost odată ca-n poveşti / A fost ca niciodată, / Din rude mari, împărăteşti..." etc. În acest caz, se lasă cîte un spaţiu înainte şi după. Între strofe, se folosesc două bare: //.

8) Nu folosiţi mai multe semne de întrebare sau de exclamare, decît atunci cînd chiar vreţi să exprimaţi o indignare etc. sau o stupoare deosebită. Altminteri, e copilăreşte. Deci, nu: "El ce vrea????", ci "El ce vrea?".

9) Semnul = iese mai bine la calculator cu cîte un spaţiu înainte şi după (cînd nu e vorba de aritmetică; acolo nu e cazul: 7+2=9). Deci, nu: "Ceva=Altceva", ci (preferabil): "Ceva = Altceva".

10) Nu folosiţi linioara de jos ( _ , underscore) decît dacă ea face parte dintr-un URL, dintr-o adresă de web. Altminteri, ea n-are nici un rost, e de ajuns spaţiul, pur şi simplu.

11) Începeţi propoziţiile/frazele cu literă mare (e aproape obligatoriu). Deci, nu: "...romaneste.nu vreti...", ci "...romaneste. Nu vreti..."

12) Nu folosiţi majusculele pentru mai mult de 3-4 cuvinte.


Aceste recomandari de formatare a textului scris la calculator vin in urma eforturilor de cercetare ale lui Ovidiu (PAHiCo) si provin de pe site-ul lui George Pruteanu.
PAHiCo (Press Announcement High Council) este o organizatie intemeiata pe gandire libera, transparenta, toleranta, bun simt, inovatie, competitie corecta si prietenie. Arena oficiala de dezbatere este Conferinta PAHiCo, accesibila doar membrilor. Prin Press Announcement (PA)  se intelege forma literara de forma: "data publicarii - Titlu - Text de maximum 500 de caractere". PA inseamna creatie, libertate de expresie si comunicare. Pahico este spatiul in care aceste lucruri constituie preocuparea cea mai importanta a membrilor sai.

Site extern http://pahico.yi.org/

Un comentariu:

  1. :)) ha, ha, ha!! tu si cu profu' de la revista scolii ma bateti la cap cu "regulile" astea. la fiecare articol trebuie sa am grija de ele ( hai sa ma laud!!! sunt si eu redactor :P)... :))

    RăspundețiȘtergere