luni, 20 aprilie 2009

Cititul...

... dupa: Arthur Schopenhauer, Buddha, George Steiner, Matt Damon, Carl Sagan, Thomas Carlyle, Emil Cioran, Nicolae Manolescu, Lev Tolstoi, Rene Descartes, Marcel Proust, Mihai Eminescu


Contra

Oricâte cuvinte sfinte ai citi, oricâte cuvinte sfinte ai rosti, la ce sunt bune dacă nu acţionezi în acord cu ele? si oricum... cititul nu te face mai bun. Ştim că un om poate citi seara pe Goethe sau Rilke, că poate să cânte Bach şi Schubert, iar dimineaţa să meargă de serviciu la Auschwitz. Cititorule, daca te-as intreba despre arta, probabil mi-ai cita din cele mai bune carti scrise pe aceasta tema. Dar nu sti sa-mi spui cum miroase in Capela Sixtina pentru ca nu ai stat de fapt niciodata acolo sa te uiti la cupola ei minunata. Tu nu-mi poti spune nimic ce nu pot citi in vreo carte fiindca cea mai buna carte din lume e chiar lumea, iar cine nu calatoreste citeste doar prima pagina.
A citi înseamnă a gândi cu un cap străin în locul celui propriu, prin urmare citeste, asa nu trebuie sa-ti mai fortezi mintea sa scoti ceva original din ea.

Pro

La ce sunt bune cărţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine fără să citeşti. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. În ce mă priveşte, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărţi. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie să citesc aşa cum am nevoie să mănânc şi să beau. Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca şi aceea materială. Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută. Dar nu confunda lectura ziarelor cu cititul. Lectura ziarelor a făcut să crească numărul proştilor pentru ca Ziarele sunt nocive, te distrag de la lecturile serioase. Tipăresc ce n-ai nevoie să afli, tot felul de fapte rele, iar cel care citeşte gândeşte despre sine: "Iată ce bun sunt eu!" Lectura cărţilor de valoare este conversaţia cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute. Oricine, când citeşte, se citeşte pe sine însuşi. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic propus cititorului pentru a-i permite de a distinge ceea ce, fără asta, nu ar fi văzut niciodată. O scurtă privire într-o carte, şi auzi vocea unei alte persoane, poate cineva mort de 1000 de ani. Să citeşti înseamnă să călătoreşti în timp. Citeşte! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârşit de idei şi imagini. Cea mai mare universitate este o colectie de carti. Ceea ce devenim depinde in mare masura de ce citim dupa ce toti profesorii au terminat cu noi, dar ca sa citeşti destule cărţi bune, trebuie să citeşti mai puţine cărţi proaste, căci viaţa este scurtă, timpul şi puterile - limitate.
Daca nu citesti, esti condamnat sa traiesti mereu mai prejos de propria-ti realitate, sa fi, din lipsa de cuvinte, mai prejos de tine insuti pentru ca nu gasesti cuvinte pentru ceea ce esti, potrivite cu ceea ce traiesti sau induri.

6 comentarii:

  1. Pro citit. Da, sa citesti inseamna si sa calatoresti in universul din tine, care e cu atat mai mare cu cat citesti mai mult.Dar depinde ce alegi sa citesti,deci fii selectiv cu universul tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e important ce alegem sa citim

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga blogger-ule esti bun la copiat:))))dar stii aveam nevoie de parerea personala nu a lui NICOLAE MANOLESCU...macar de puneai in ghilimele..

    RăspundețiȘtergere
  4. prima parte de la pro nu e scrisa de Nicolae Manolescu ?

    RăspundețiȘtergere