joi, 28 mai 2009

Fructele Maniei - John Steinbeck

In detalii extrem de emotionante, John Steinbeck suprinde destinele unor oameni obisnuiti, care lupta din rasputeri sa-si pastreze demnitatea in fata unei crize sociale si economice acute.
Nevoita sa-si paraseasca ferma din Oklahoma, familia Joad se alatura altor mii de emigranti si visurilor acestora de a deveni proprietarii unei bucati de pamant in California. Numai ca zilele si noptile petrecute pe drum duc la crearea unei noi societati, guvernata de reguli nescrise, de lidei alesi, de ura, violenta si, uneori, de conflicte sangeroase.
Portret al disputei amare intre cei puternici si cei slabi, "Fructele maniei" ramane un punct de reper pentru acel gen de literatura americana care reda ororile Marii Depresii, prin felul cum sondeaza esenta notiunilor de egalitate si dreptate in America.

"Ruina atarna deasupra tarii ca o cumplita napasta... In ochii flamanzilor se vede cum creste mania. In sufletele oamenilor, fructele maniei se implinesc si cresc in greutate, se coc in asteptarea culesului ce va sa vie."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu