luni, 7 decembrie 2009

10 motive pentru care nu esti bogat

Multi oameni presupun ca nu sunt bogati deoarece nu castiga suficienti bani. Daca as castiga mai mult, as putea economisi si investii mai bine, spun ei. Problema acestei teorii este ca acestia vor aduce acelasi argument si atunci cand vor castiga mai mult. A deveni milionar are mai putin de-a face cu cat castigi ci mai degraba cu modul in care iti cheltui banii in viata de zi cu zi.
Lista motivelor pentru care nu esti bogat nu se termina la 10, mai sunt si altele: iti pasa ce cred vecinii, nu ai rabdare, ai obiceiuri rele, nu ai scopuri, nu esti pregatit, incerci sa faci un ban rapid, ii lasi pe altii sa iti administreze banii, investesti in lucruri pe care nu le intelegi, ti-e teama de finante asa ca le ignori.

Iata inca 10 motive posibile pentru care nu esti bogat:

Iti pasa cum arata masina ta: Masina e un mijloc de transport care te duce dintr-un loc in altul insa majoritatea oamenilor nu o vad asa. In schimb, ei o considera ca fiind o reflectie a personalitatii lor si cheltuie bani la fiecare cativa ani ca sa ii impresioneze pe altii in loc sa conduca aceeasi masina care de altfel merge foarte bine iar banii sa ii investeasca.

Te simti indreptatit: Daca crezi ca meriti sa traiesti un anumit stil de viata, sa ai anumite lucruri si sa cheltui bani inainte sa castigi suficient ca sa traiesti astfel, atunci trebuie sa te imprumuti. Acea bucata de datorie te va impiedica sa faci avere.

Nu iti place diversitatea: E un motiv pentru care unul din cele mai vechi sfaturi financiare spune ca nu e bine sa iti ti toate ouale intr-un singur cos. Utilizand un portofoliu de investitii cat mai diversificat iti mareste sansele de a nu pierde totul intr-o singura clipa.

Ai inceput prea tarziu: Daca spui frecvent ca nu e timpul sa investesti, te vei trezi intr-o zi ca pensia bate la usa iar contul tau de economii este tot gol.

Nu faci ceea ce iti place: Daca slujba pe care o ai nu e chiar slujba ta de vis, tot trebuie sa te simti bine. Daca alegi o slujba care nu iti place doar pentru bani, sunt sanse mari ca banii pe care ii castigi sa ii cheltui pe activitati care sa te scape de stresul acumulat la slujba pe care o urasti.

Nu iti place sa inveti: Probabil presupui ca odata ce ai absolvit Facultatea nu mai trebuia sa studiezi nimic. Aceasta atitudine poate sa te duca la o prima slujba sau sa te tina in campul muncii, insa nu te va imbogatii niciodata. Dorinta de a invata pentru a progresa in cariera si finante e esentiala daca doresti ca la un moment dat sa ai bani suficienti.

Cumperi lucruri pe care nu le folosesti: Uita-te la tine in casa, in dulapuri, pivnita, pod si garaj si daca vezi ca ai lucruri pe care nu le-ai folosit in ultimul an, sunt sanse ca banii pe care i-ai dat pe acele lucuri sa fie bani aruncati pe fereastra, care altfel ti-ar fi putut creste venitul.

Nu intelegi valoarea: Cumperi lucruri din diverse motive dar nu iei seama la valoarea lor. Aceasta nu se limiteaza la cei care simt nevoia sa cumpere cele mai scumpe obiecte, ci se aplica si la cei care intotdeauna cumpara cele mai ieftine marfuri. Foarte rar acestea reflecta valoarea si doar atunci cand inveti sa cumperi conform cu valoarea adevarata a produsului, iti va mai raman bani sa investesti in viitor.

Casa ta e prea mare: Cand iti cumperi o casa care e prea mare pentru nevoile tale sau pentru bugetul tau, in final vei ajunge sa cheltui si mai multi bani pe dobanzi, taxe mai mari, intretinere mai costisitoare si multe lucruri pentru a o umple. Unii oameni vor spune ca valoarea casei va creste ceea ce o face o investitie buna, insa adevarul e ca daca nu esti dispus sa cobori standardele de viata, ceea ce majoritatea oamenilor nu fac, niciodata nu va deveni un bun de valorificat sau bani pe care sa ii folosesti si de care sa te bucuri.

Ratezi oportunitatile: Probabil ai auzit de cel putin odata in viata ca cineva cunoscut tie a dat lovitura iar in gandul tau ai spus “As fi putut face si eu aia”. Sunt o multime de oportunitati daca ai vointa si determinarea sa ti ochii deschisi.


(Dupa o analiza TheStreet.Com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu