miercuri, 17 septembrie 2008

Exista adevar ?

Daca ii asculti pe multi dintre profesorii nostri universitari, iti vor spune ca nu exista adevar. Ceea ce ma uimeste este faptul ca parinti din intreaga lume platesc mii de euro pentru educatia copiilor ca acestia sa poata fi invatati <<"adevarul" ca nu exista adevar>>. Dar asta nu e totul, in fiecare zi ne lovim de tot felul de afirmatii autocontradictorii cum ar fi: "Nu exista adevar" (este lucrul acesta adevarat ?), "Toate adevarurile sunt relative" (este si acesta un adevar relativ?), "Nu exista absoluturi" (esti absolut sigur?) si "Este adevarat pentru tine, dar nu si pentru mine" (este aceasta afirmatie adevarata doar pentru tine, sau este ea adevarata pentru oricine?). Chiar daca "Adevarat pentru tine, dar nu si pentru mine" pare a fi dictonul zilelor noastre, in realitate lumea nu functioneaza asa. Incearca sa spui lucrul acesta functionarului de la banca sau politistului si vezi cat de departe poti sa ajungi! Evident, aceste dictoane moderne sunt false deoarece se contrazic singur.
C. S. Lewis a demonstrat cat este de absurd sa astepti adevar din partea unor oameni care sunt invatati ca adevarul nu exista: "Cu un infiorator simplism, extirpam organul si pretindem functia. Cream oameni fara piept si asteptam sa fie plini de virtute. Luam in deradere onoarea si ne miram cand gasim mincinosi printre noi".
Adevarul este insa acesta: ideile false despre adevar duc la idei false despre viata. In multe cazuri, aceste idei false asigura o justificare aparante pentru ceea ce este de fapt un comportament imoral. Caci daca poti ucide conceptul de adevar, atunci poti ucide conceptul de moralitate. Multi oameni din cultura noastra au incercat sa faca lucrul acesta si din nefericire, consecintele devastatoare ale eforturilor depuse de ei nu sunt valabile doar pentru ei - sunt valabile pentru noi toti.
Asadar adevarul exista. El nu poate fi negat. Cine neaga adevarul emite enuntul autocontradictoriu ca nu exista adevar. E ca si cum cineva iti bate la usa iar tu raspunzi "Nu e nimeni acasa".

5 comentarii:

  1. Imi place cum scrii, spune-mi te rog esti jurnalist or something, sau pur si simplu scrii ceea ce simti? Partea asta a ta n-am cunoscut-o la scoala. Tine-o tot asa! Oricum, cine nu crede in Dumnezeu nici nu crede in Adevar, nici nu cunoaste Adevarul(parerea mea).

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc
    Nu sunt jurnalist, scriu pt mine si pt prieteni, nici nu am pus contor de trafic sau reclame pt ca nu ma intereseaza sa fac un profit din asta, pur si simplu scriu despre diverse subiecte, astazi poate fi ceva usor ca un film sau un meci de fotbal iar maine Darwin si principiul al doilea al termodinamicii (hmmm uite o idee de articol) sau postmodernismul in filozofie. Sunt zile/saptamani in care nu scriu nimic, pur si simplu nu am idei sau mi-e lene.
    Intamplarile de care ma lovesc zi de zi, cartile pe care le citesc, oamenii pe care ii cunosc, emisiunile la care ma uit ma influenteaza intr-o oarecare masura atunci cand scriu despre un subiect anume.
    Da, la scoala m-am ocupat mai mult de... scoala :) (apropo tre` sa vin sa ma inscriu la Master)
    Subscriu la parerea ta despre Adevar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Profund... :) Chiar azi am avut cu cineva o discuţie asemănătoare. Eu sunt de părere că relativitatea există, şi adevărul îl creem noi, nu există într-o formă bine definită.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu cred ca adevarul absolut exista, este posibil ca noi sa nu il cunoastem si atunci spunem ca e relativ. De exemplu, in evul intunecat se credea ca pamantul este plat, acela era adevarul creat de acei oameni, insa adevarul absolut cum ca pamantul este rotund exista, pt ca pamantul era rotund(elipsoid de rotatie) doar ca oamenii de atunci nu il stiau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cuvinte adevarate, insa nu ar trebui sa ti le insusesti daca stii ca nu sunt ale tale. Intreg fragmentul postat face parte din cartea "Nu am destula credinta ca sa fiu ateu" a marilor apologeti contemporani Norman L. Geisler si Frank Turek..

    RăspundețiȘtergere