marți, 9 septembrie 2008

Large Hadron Collider

"Cel mai mare accelerator de particule construit vreodata - Large Hadron Collider (LHC) - va fi pus in functiune miercuri, la frontiera franco-elvetiana, intr-o incercare de a recrea conditiile care au existat in momentul imediat urmator Big-Bang-ului, in urma cu 13,7 miliarde de ani. Militanti pentru protectia mediului cer interzicerea experimentului, care ar putea genera, in opinia lor, o gaura neagra care va distruge Pamantul."

Aceasta stire circula de cateva zile pe agentiile de stiri si mai mult de atat televiziunile ii dedica spatii generoase. Din pacate aceste televiziuni sunt interesate mai mult de senzationalul stupid decat de informatia stiintifica asa ca lucrurile trebuie explicate putin. Trebuie stiut faptul ca gaurile negre nu au absolut nici o legatura cu experimentul LHC. Pt producerea unei gauri negre e nevoie de conditii extreme, o gravitatie atat de mare incat spatiul sa colapseze in interior. Gaurile negre sunt create de stele care isi pierd energia, moment in care forta gravitationala devine mai mare decat energia degajata in urma arderii hidrogenului. In acel moment are loc o contractie a atomilor care vor colapsa intr-o stare atat de densa incat nici lumina nu va avea o viteza de fuga suficient de mare incat sa scape de aceasta forta gravitationala. Acele coliziuni reproduse in experiment nu au absolut nici o legatura cu gaurile negre, iar energia degajata de catre accelerator este atat de mica in comparatie cu cea necesara producerii unei gauri negre incat e de-a dreptul hilar sa ne gandim ca putem crea pe Terra gauri negre in miniatura.

Evident se pot intampla alte lucruri, experimentul poate esua, s-ar putea sa nu gasim Bosonul Higgs denumit si "particula divina" care este unul din cele 4 scopuri ale experimentului si veriga lipsa din "Modelul standard" care rezuma cunostintele actuale ale fizicii particulelor. Eu personal cred ca aceasta cautare a "particulei divine", care sa nu uitam e doar o teorie, se aseamana foarte mult cu teoria flogistonului. Oamenii de stiinta nu intelegeau ce se intampla cu materia in urma combustiei sau a ruginirii metalului asa ca au inventat o substanta fara miros, culoare si masa numita flogiston care spuneau ei se elibereaza in urma combustiei. Teoria a circulat multi ani pana cand Lavoisier a demonstrat ca oxidarea sta la baza combustiei iar acel flogiston este doar o inchipuire.

In concluzie nu trebuie sa ne fie teama de acest experiment, lumea nu se va sfarsi odata cu el, in cel mai rau caz vom avea miercuri niste oameni de stiinta foarte foarte tristi.

Un comentariu:

  1. am mai citit si pe alt blog despre acest experiment. Stiam de el, dar nu stiam intradevar ce doresc ei sa faca...

    RăspundețiȘtergere