vineri, 13 februarie 2009

Dragostea adevarata

De multe ori, cele mai vehemente contradictii si cele mai grave confuzii se produc tocmai din cauza multitudinii de interpretari ale uneia si aceleiasi notiuni. De aceea este necesara, inainte de toate, definirea termenilor.
Astfel, in limba greaca, unul dintre termenii care definesc dragostea este Eros.
Eros se refera la dragostea carnala, dragostea fizica. Dragostea aceasta are ca trasatura o foame launtrica care se face saturata prin celalalt. Dragostea aceasta se naste dintr-un gol launtric, care se doreste umplut prin aceea ce are celalalt, adica subiectul eroticii. Dragostea aceasta nu stie decat sa ceara. In dragostea aceasta, astepti ca celalalt sa-ti dea, sa te implineasca, sa te satisfaca, sa te inalte. Este o dragoste teribil de egoista in insasi esenta ei; nu o intereseaza decat eul. Cand nu i se da elementul cerut, are senzatia de pustiu, de frustrare, de zadarnicie a vietii, de inutilitate a existentei. Pentru ca golul persista, viata nu mai merita sa fie traita, deoarece nu este cine sa o umple, nu mai are cine sa-i sature foamea, sa satisfaca imensul gol. Dragostea aceasta este izvorul suferintei. Oare nu asa a definit M. Eminescu amorul, acest eros al limbii latine.

Ce e amorul ? E un lung
Prilej pentru durere;
Caci mii de lacrami nu-i ajung
Si tot mai multe cere

Dragostea aceasta cere. Definitia lui Eminescu este perfecta.
Phileo este al doilea termen in limba greaca pentru dragoste. Avem aici elementul de compunere filo - iubitor de. Phileo este termenul corespunzator dragostei dintre prieteni, dintre amici. Este o dragoste mai elevata, o dragoste care nu cauta implinirea carnala, dar ea cauta reciprocitate: "Cat dai, atata dau si eu; nu-mi mai dai, nu-ti mai dau". Aceasta este dragostea numita phileo.
Agape este al treilea termen pentru notiunea de dragoste. Termenul ne vorbeste despre un anume fel de dragoste care se naste din plinatate, din bogatia si din belsugul inimii si este dragostea care se satisface daruindu-se obiectului ei. Singura aspiratie a lui Agape este sa se daruiasca, sa imbogateasca pe cel iubit, sa-l inalte pe cel indragit, sa-l implineasca pe cel drag. Nu este o dragoste egoista, scopul ei este sa faca fericit pe celalalt fara a cere nimic in schimb.
Este deosebit de important sa intelegem sensul notiunii de dragoste. In Eros, totul este directionat spre interior, inspre sine, inspre eu, dar in Agape, totul este directionat inspre afara, spre celalalt, spre ceea ce este iubit.
Iubiti si fiti iubiti cu adevarat!

8 comentarii:

  1. Şi eu o trăiesc. Cel puţin aşa simt.

    RăspundețiȘtergere
  2. cu diferenta ca eu nu am prietena :P

    RăspundețiȘtergere
  3. mai exista adevarata dragoste in zilele noastre? eu neg asta... mai putin ajung sa fiu misogin, sceptic sunt de mult...

    RăspundețiȘtergere
  4. evident ca exista, ridica ochii in sus si poate iti dai seama :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Perfect de-acord cu Istvan! Cum se traieste fara a face compromisuri? Care stiti cum se face dati si mai departe... sa stie lumea ...

    RăspundețiȘtergere
  6. exista......se numeste si se manifest neconditionata.....

    RăspundețiȘtergere