sâmbătă, 28 februarie 2009

Standarde morale

De ce avem in adancul fiintei noastre sentimentul ca trebuie sa ii ajutam pe oameni ? Care e justificarea acestul lucru ? De ce majoritatea oamenilor par a intui ca trebuie sa faca binele si sa evite raul ?
Eu cred ca noi intuim acest lucru, pentru ca in interiorul nostru a fost intiparita o lege morala. Unii mai numesc acest lucru "constiinta", altii o numesc "lege naturala", iar altii au numit-o "legea naturii".
Dar exista cu adevarat o lege morala ? Thomas Jefferson in Declaratia de independenta, a scris ca "Legea naturii" este "de la sine inteleasa". Nu este nevoie sa-ti folosesti ratiunea pentru a o descoperi, o cunosti pur si simplu. Toti stim, de exemplu, ca dragostea este superioara urii si ca curajul este mai bun decat lasitatea. J. Budziskewski a spus ca "Toti cunoastem anumite principii. Nu exista nicio tara in care crima sa fie virtute, si recunostinta viciu."
Aceasta nu inseamna ca toate problemele morale au raspunsuri usor de gasit dar inseamna ca exista principii fundamentale ale binelui si raului pe care toti oamenii le cunosc.
Fara un standard al moralitatii, viata este lipsita de sens si nu mai exista bine sau rau absolut. Totul devine doar o chestiune de opinie.

2 comentarii:

  1. ne-am nascut cu acest instinct. Ii exact ca si cu cum se spune: Omul se naste cu frica de doua lucruri: de zgomot si de cadere. Acestea nu sunt date de natura ca si un sistem de alarma, care fac parte din instinctul de conservare si sunt normale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca ne-au fost date de Creator.

    RăspundețiȘtergere