sâmbătă, 8 august 2009

Existentialism

DEX
Existentialismul este o filozofie care nu e interesata atat de mult in explicarea universului, cat e de preocupata in explicarea existentei umane.

Studiind existenta sau modul de a fi al omului, s-a ajuns la o descoperire foarte importanta, si anume la aceea ca omul este confruntat in fiecare clipa cu situatii in care trebuie sa aleaga. Aceasta duce implicit la necesitatea unei decizii. Si existentialistii merg mai departe si spun ca orice decizie poate ori sa ne "faca", ori sa ne "strice", in functie de corectitudinea sau incorectitudinea deciziei respective. Si oare practic nu este asa?
Dupa ce ai ales sa comiti o josnicie, nu-i asa ca te simti mai mic? in tine s-a stirbit ceva: personalitatea ta este micsorata, este diminuata. Daca dimpotriva, ai rezistat tentatiei si ai luat o decizie buna, daca in loc de ceva ticalos, ai facut un lucru nobil, simti ca ai crescut, se adauga ceva la fiinta ta, esti mai mare decat inainte.
Deci ceea ce ne-au adus existentialistii secolului al XX-lea ca o explicare a fiintarii noastre in lume, este faptul permanentelor situatii in care trebuie sa alegem intre o posibilitate sau alta. Faptul ca deciziile noastre actioneaza asupra noastra, inseamna ca ele pot sa contribuie - si contribuie de altfel - fie la cresterea noastra, fie la micsorarea noastra; ele ori ajuta caracterului nostru, ori il strica.
Alegeti bine!

6 comentarii:

  1. da, asta e una din credintele existentialistilor si legat de asta, se impune o precizare. Nu cred ca existentialismul este o conceptie corecta asupra vietii, desi sunt de acord cu unele idei, cum ar fi cea expusa in articol.

    RăspundețiȘtergere
  2. existentialismul se caracterizeaza in primul rand prin faptul ca pune in centrul discutiei omul si conditia sa renuntand la vechile cautari ale Ideii si Absolutului ... care, chiar in ipoteza ca ar putea exista, sunt innaccesibile cunoasterii umane ... in acest context existenta umana apare ca una a incertitudinii iar esenta umana se construieste printr-o asumare succesiva a absurdului existential (absurd provenit tocmai din faptul ca aspiratiile spre absolut ale individului nu primesc din exterior decat o tacere irationala a Lumii) ... astfel ... individul se vede aruncat in lume ... fara o esenta data si fara repere sau sprijin ... ,,condamnat la libertate,, (Sartre)... singur si direct responsabil de propria devenire ...

    RăspundețiȘtergere
  3. existentialismul se caracterizeaza prin multe aspecte, pe mine m-a interesat doar ideea expusa

    RăspundețiȘtergere
  4. I really like when people are expressing their opinion and thought. So I like the way you are writing

    RăspundețiȘtergere