sâmbătă, 27 septembrie 2008

Putem noi suporta adevarul ?

"Din cand in cand oamenii se impiedica de adevar, dar cei mai multi se ridica de jos si se grabesc mai departe ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat". (Winston Churchill)

Noi pretindem adevarul  in practic orice domeniu al vietilor noastre. De exemplu, pretindem adevarul din partea: celor dragi, medicilor, agentilor bancari, tribunalelor, angajatorilor, liniilor aeriene. De asemenea, asteptam sa ni se spuna adevarul atunci cand luam o carte de referinta, cand citim un articol sau urmarim stirile.
Pe de alte parte, in ciuda pretentilor noastre ferme in ce priveste adevarul din aceste domenii, multi dintre noi afirmam ca nu suntem interesati de adevar atunci cand este vorba de moralitate.
De ce pretindem adevarul in toate domeniile cu exceptia moralitatii? De ce spunem "Lucrul acesta este adevarat pentru tine, dar nu si pentru mine" atunci cand vorbim despre moralitate, dar nu ne gandim niciodata la o astfel de absurditate atunci cand vorbim cu un agent de banca despre banii nostrii sau cu un doctor despre sanatatea noastra ?
Desi putini ar recunoaste lucrul asta, respingerea adevarului moral are adesea la baza motive care tin mai degraba de vointa decat de intelect. Pur si simplu nu vrem sa fim considerati responsabili in fata vreunui standard moral. Asa ca acceptam orbeste pretentiile de adevar ale intelectualilor ce promoveaza corectitudinea politica si care ne spun ca adevarul nu exista, ca totul este relativ, ca nu exista absoluturi, ca totul este o chestiune de opinie, ca nu trebuie sa judeci. Poate ca Augustin a avut dreptate cand a afirmat ca noi "iubim adevarul cand ne lumineaza, dar il uram cand ne condamna". Poate ca nu suntem in stare sa suportam adevarul.

Un comentariu:

  1. Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

    RăspundețiȘtergere