vineri, 31 octombrie 2008

Principiul Antropic

"Orice ceas necesita un ceasornicar". William Palley (1743-1805)
Imagineaza-ti ca te plimbi prin padure si gasesti pe jos un Rolex incrustat cu diamante. Ce concluzie tragi cu privire la cauza acelui ceas: a fost produs de vant si de ploaie? De eroziune? De o conlucrare a fortelor naturii? Binenteles ca nu! Nu exista absolut nicio indoiala in mintea ta ca o fiinta inteligenta a facut acel ceas si ca cineva urmarit de ghinion l-a pierdut din greseala acolo.
Oamenii de stiinta descopera acum ca universul in care traim se aseamana acelui Rolex incrustat cu diamante cu singura diferenta ca universul este proiectat cu mai multa precizie decat ceasul. De fapt universul este reglat cu o finete extraordinara pentru a face cu putinta viata pe pamant.
Aceste conditii de mediu extrem de precise si interdependente formeaza asa-numitul "principiu antropic".
Exista peste 100 de constante antropice fara de care noi oamenii nu am putea exista. Amintesc doar cateva: nivelul de oxigen (daca ar fi mai mare de 21% din atmosfera ar fi izbucnit spontan incendii, daca ar fi fost mai mic de 15% oamenii s-ar sufoca), transparenta atmosferica (daca ar fi fost mai mica la suprafata pamantului nu ar ajunge suficienta radiatie solara, daca ar fi fost mai mare am fi bombardati cu prea multa radiatie solara), atractia gravitationala luna-pamant (daca ar fi fost mai mare efectele ei asupra oceanelor ar fi fost devastatoare, daca ar fi mai mica modificarile orbitale ar provoca instabilitate climaterica), nivelul dioxidului de carbon (daca nivelul ar fi mai mare s-ar dezvolta un efect de sera si am arde cu totii complet, daca ar fi mai scazut plantele nu ar mai putea realiza procesul de fotosinteza si ne-am sufoca toti), gravitatia (daca forta gravitationala ar fi modificata cu numai 0,0000000000000000000000000000000000001 la suta, soarele nostru nu ar mai exista si prin urmare nici noi).
Asta da precizie!

2 comentarii:

  1. stintifica explicatia principiului antropic - structura Universului prin necesitatea acestuia de a permite dezvoltarea şi evoluţia omului

    RăspundețiȘtergere