marți, 28 octombrie 2008

Legea a doua a termodinamicii

Este una din cele mai importante legi care guverneaza lumea noastra. Ea mai este cunoscuta si ca legea entropiei, care este un mod sofisticat de a spune ca natura tinde sa aduca totul la o stare de dezordine. Adica cu timpul lucrurile se deterioreaza de la sine. Masina ta se deterioreaza, casa ta se deterioreaza, trupul tau se deterioreaza (incearca sa poti tricoul din liceu, vezi daca mai e bun). Dar mai mult de atat legea se aplica si la nivel cosmic, universul nostru se degradeaza, dezordinea (entropia) creste. Cu fiecare moment care trece, cantitatea de energie utila din univers se diminueaza, conducandu-i pe oamenii de stiinta la concluzia evidenta ca intr-o zi toata energia va disparea si ca universul va pierii.
Dar acest aspect al celei de-a doua legi a termodinamicii ne spune si ca universul a avut un inceput. Dar nu unul imaginat de Darwin pentru ca acesta a afirmat exact contrariul, ca dezordinea initiala a "evoluat" intr-o ordine actuala, lucru evident imposibil deoarece contrazice legea a doua a termodinamicii.
Arthur Eddincton, savantul englez ale carui descoperiri l-au obligat pe Einstein sa-si revizuiasca teoria relativitatii generale a spus ca:

"Legea ce afirma ca entropia (dezordinea) creste - ce-a de-a doua lege a termodinamicii - detine, cred eu, pozitia suprema intre legile naturii. Daca se constata ca o teorie este impotriva celei de-a doua legi a termodinamicii nu-i mai pot da acelei teorii nici o speranta; nu-i mai ramane decat sa se prabuseasca in cea mai profunda umilire"

3 comentarii:

  1. uai. la termodinamica am ajuns eu. la fizica. :)) nu-mi convine. nici pe bloguri nu pot uita ca exista materia asta.. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur, cu cea mai mare placere. Cel mai accesibil pt mine e blogul sau emailul.

    RăspundețiȘtergere